Pondělí, 14 června, 2021
Výrobky

Kurkuma

Kurkuma je také někdy nazývána jako „indický šafrán“. Jedná se o koření jasně žluté barvy. Pochází původně z jižní Asie. Koření kurkuma se vyrábí namletím a usušením oddenku kurkumovníku dlouhého. Kdo viděl někdy oddenek kurkumovníku, asi nebude překvapen tím, že tato rostlina patří do stejné čeledi jako zázvor. V Indii je její používání na denním pořádku už přinejmenším po šest tisíc let.
koření v koších

Rostlina

Kurkumovník dlouhý je trvalka s článkovaným oddenkem, který je velmi podobný oddenku zázvoru. Má dlouhé řapíkaté listy. Květy jsou žluté barvy, ne nepodobné barvě kořene. Jsou uspořádány v klasu, jenž vyrůstá mezi listy. Může vyrůstat až do výšky přes jeden metr. Plod jest mnohosemenná tobolka. Nejvíce je tato rostlina pěstována v Indii.

Zdravotní pozitiva kurkumy

ü Je používána při léčbě rakoviny.
ü Také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a překyselení.
ü Pomáhá na trávení a krvetvorbě.
ü Zlepšuje možnosti vstřebávání potřebných látek a živin z potravy.
ü Posiluje funkce a výkon srdce i jater.
ü Kompletně čistí tělo svými detoxikačními, probiotickými účinky a čištěním krve.
ü Odstraňuje cisty a nejrůznější závislosti.
ü Působí také antisepticky a má velké pozitivní účinky na mozek.
ü Posiluje mozkové spoje a kognitivní mozkové funkce. Má také protizánětlivé účinky.
ü Podporuje imunitu a urychluje regeneraci organismu.
ü Hubí bakterie a parazity v potravě. Je vhodná i pro dlouhodobé používání a užití.
ü Používá se také na ošetření ran – zejména řezných. Ránu dokáže vyčistit a mírně sevře tkáň.
kořen zázvoru

Použití

Nejvíce se používá jako koření – ať už jako součást kari koření anebo samotná. Přidává se do nejrůznějších kosmetických přípravků. Často je také součástí vegetariánské stravy a vegetariánských směsí, jež si můžeme koupit v obchodě se zdravou stravou. Přidává se také do polévek a čajových směsí. Své využití si našla i v pleťových maskách, mýdlech a krémech. Často se kombinuje s jiným kořením či bylinkami. Velice účinná je také v kombinaci s vápníkem. Používá se také jako potravinářské barvivo. Získává se z ní také i éterický olej, kterého obsahuje asi pět procent.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup